Att tänka på vid byte av jobb
Ett nytt arbete kan innebära en energikick med nya utmaningar och ska i bästa fall ge dig något som ditt nuvarande arbete inte ger. Vad kan vara bra att ta reda på innan du fattar ditt beslut om att byta arbete?
1. Fundera över drivkraften
Börja med att identifiera vad som är viktigt för att du ska trivas på en arbetsplats. Utgå från dessa kriterier, för att utvärdera ditt nuvarande jobb och när du ser dig om efter nya möjligheter. Hur ser du på din karriär, är du intresserad av chefsjobb eller mer specialiserade arbeten? Vilken sektor är mest intressant och varför? Hur viktigt är ledarskapet för dig och vad är mest betydelsefullt när det gäller arbetsmiljön? Är flexibilitet viktigt för dig, att t e x kunna arbeta på distans del av tid? Har arbetstider och längd på arbetsresor stor betydelse för dig?
2. Leta brett
Använd ditt nätverk och låt de veta att du överväger att söka nytt arbete. I dag finns det många plattformar för jobbannonser, allt från annonser i tidningar, i sociala medier, olika jobbsajter, på LinkedIn och på arbetsgivarnas egna hemsidor. Ställ in så du får automatiska mejl när relevanta jobb dyker upp för att effektivisera jobbsökandet på de större sajterna.
3. Arbetsvillkor
Hur betydelsefull är lönen för dig i relation till de andra delarna? Du bör undersöka om det finns kollektivavtal eller inte hos de arbetsgivare som du är intresserad av. Detta gäller den privata sektorn, där det är relativt vanligt att det inte finns kollektivavtal hos små arbetsgivare. Då blir ditt anställningsavtal extra viktigt eftersom det är det enda dokument som reglerar de villkor som gäller för anställningen. Har arbetsgivaren inget kollektivavtal kan även en eventuellt högre lön i slutändan bli en förlustaffär för dig. Det kan innebära bl a
- Ingen tjänstepension
- Ingen löneutfyllnad vid sjukdom
- Ingen föräldralön från arbetsgivaren
- Ingen övertidsersättning
- Ingen årlig löneöversyn
4. Ansökan
Visa att du lagt tid på att lära känna organisationen du söker dig till. Förmedla en känsla av vem du är, dina personliga förmågor och vad du kan bidra med till verksamheten. Kontrollera att meriterna du lyfter fram är relevanta för jobbet du söker. Oavsett om det handlar om en LinkedIn-profil, ett personligt brev eller ett ansökningsformulär på webben – be någon du känner hjälpa dig med att korrekturläsa ordentligt. Var extra noga med att stava organisationens namn rätt när du söker ett jobb. Överraskande nog glömmer många detta Om facklig kontaktperson står med i annonsen ta tillfället i akt att ringa för att kunna ställa frågor om ledarskap och arbetsmiljö t ex.