2016-07-24

Förföljelsen av akademiker i Turkiet ett hot mot demokratin

Akademiker förföljs och åsiktsfrihet och fri rörlighet för forskare begränsas. Detta innebär ett hot mot demokrati och mänskliga rättigheter, men minskar också möjligheter till forskning och utveckling både i Turkiet men även i den övriga världen. Det konstaterar förbundsordförande Anders Wahlberg i ett uttalande från världskongressen i psykologisk vetenskap som idag inleds i Japan.

Anders Wahlberg

Idag, söndagen den 24 juli, börjar  världskongressen för International Union of Psychological Science, troligen utan möjligheter för turkiska psykologer att delta och dela med sig av sin forskning. Ett exempel på att forskare inte får röra sig fritt, även från ett land som betraktar sig som demokrati. Efter kuppförsöket i Turkiet, den 15 juli, har nämligen president Erdogan förbjudit akademiker att lämna landet och beordrat de som befinner sig utomlands att återvända till Turkiet. Detta är en fortsättning på de förföljelser på akademiker som pågått en längre tid och accentuerats under våren, inte minst sedan ”akademiker för fred” skrev under en petition om fred i Turkiet.

Så sent som i slutet av maj var jag i Istanbul på ett möte med de Europeiska psykologförbundsordförandena. Ett möte där de turkiska kollegorna delade med sig av kunskap och på ett mycket tilltalande sätt marknadsförde sin organisation och deras engagemang för psykologisk vetenskap och praktik.  Alltså ett värdefullt utbyte med kollegor. Att detta nu kan omöjliggöras på grund av en kollektiv bestraffning är mer än olyckligt.

Det är med en blandning av sorg och vrede som jag konstaterar att akademiker förföljs och att åsiktsfrihet och fri rörlighet för forskare begränsas. Det innebär ett hot mot demokrati och mänskliga rättigheter, men minskar också möjligheter till forskning och utveckling både i Turkiet men även i den övriga världen.

Anders Wahlberg, förbundsordförande, Sveriges Psykologförbund

Saco-förbund kritiserar gemensamt situationen i Turkiet

Saco går tillsammans med fyra förbundsordförande, däribland Psykologförbundets ordförande Anders Wahlberg, nu ut i en gemensam debattartikel i tidningen Arbetet och riktar skarp kritik mot den uppkomna situationen för akademiker i Turkiet. "Denna häxjakt på akademiker är en stor förlust för det fria samhället", skriver de bland annat. Läs här hela debattartikeln, som publicerades den 22 juli.

Nyheter

Främja psykisk hälsa – elevhälsans uppdrag

2017-05-03

För första gången bjöd Akademikerförbundet SSR och Sveriges Psykologförbund in till ett gemensamt...

Anders Wahlberg omvald som ordförande för
AkademikerAlliansens Representantskap

2017-04-27

Anders Wahlberg blev idag omvald som ordförande för AkademikerAlliansens Representantskap.

Lilla Psykologpriset

2017-04-10

Nu har juryn utsett tre finalister till Lilla Psykologpriset som delas ut på PS17 i Linköping.

Synpunkter på Socialstyrelsens förslag till nya riktlinjer

2017-03-31

Psykologförbundet hämtade in ett stort antal synpunkter både internt och externt inför arbetet me...

Liria Ortiz - Vinnare av Stora Psykologpriset 2017

2017-03-30

foto: Johan Paulin   Stora Psykologpriset delades ut ikväll vid en ceremoni under Psykologidagarn...