2023-09-18

Dana Ali, en av finalisterna till Lilla Psykologpriset 2023: ”Min vision är att alla klubbar har en idrottspsykolog”

Sprida kunskap om idrottspsykologi – på ett lättillgängligt sätt. Nyutexaminerade psykologstudenten Dana Ali vet exakt vad han vill göra i framtiden. För sitt stora engagemang är han en av tre finalister till Lilla Psykologpriset.

Att det blev idrottspsykologi för Dana Ali är ingen slump. Under hela uppväxten spelade han fotboll med siktet på att bli proffs. All tid gick till träning, han skulle tjäna stora pengar och köpa ett hus till sina föräldrar, men i takt med att han blev äldre kände han att han inte kunde leva upp till kraven.

– Pressen blev för stor. Jag var utmattad, utbränd och hade massa negativa tankar: ”Ska du bli proffs, du som knappt kan prestera när något står på spel!”. Jag mådde jättedåligt, men fick inget stöd, hade ingen att prata med, säger Dana Ali och fortsätter:

– Jag hade verkligen behövt en idrottspsykolog, någon som kunde prata med mig så att jag förstod, och som kunde lära mig att reflektera och hantera alla negativa tankar och all press.

Han var 20 år när han slutade med fotboll. Ett tungt beslut. Dana Ali var vilsen, flyttade runt, bodde i Norge och i Kanada. Under tiden funderade han på vad han egentligen var bra på.

– Något som alltid fallit naturligt för mig var att prata med människor och skapa en bra kontakt. Tillsammans med mitt stora intresse för idrottare, tänkte jag: ”Hur kan jag göra detta till ett jobb?” – och så kom jag på att jag ville bli idrottspsykolog, säger Dana Ali.

Han sökte och kom in på psykologprogrammet med inriktning idrott, vid Umeå universitet. Under utbildningen har han fördjupat sig i idrottspsykologi; kunskap som han även sprider genom sociala medier, föreläsningar, sin hemsida och podcast. Målgruppen är tränare, idrottsföräldrar och idrottare. Och det är detta engagemang som gör honom till en av årets finalister till Lilla Psykologpriset. Något som gör honom stolt:

– Det känns väldigt stort, det är ett pris som utmärker personer som gör det där lilla extra för psykologin. Jag har en väldigt stor kärlek till psykologi. Psykologi är allt vi gör, hur vi gör och hur vi lär oss, en grundförutsättning för att få ut det bästa av människor.

Hur ser framtiden ut för dig?

– Målet är att utveckla en app som hjälper idrottare att integrera mental träning som en naturlig del i deras vardag. Den ska vara enkel, praktisk och underhållande. Jag vill minska gapet mellan teori och praktik, jag vill kunna förmedla detta fantastiska ämne så att motparten förstår. Sedan i framtiden vill jag hitta en PTP-plats som idrottspsykolog.

Enligt Dana Ali saknar i dag 95 procent av alla klubbar en idrottspsykolog. Många vet inte ens om att det finns idrottspsykologer, men efterfrågan kommer, menar han, då medvetenhet skapas.

– Att sprida kunskap om idrottspsykologi har blivit mitt livs syfte. Min vision är att alla klubbar från Norrland till Skåne ska prioritera idrottspsykologer. Det ska vara ett yrke som är lika respekterat som en huvudtränare – och jag vill vara i spetsen när det skiftet sker, säger Dana Ali.


 

Om Dana Ali

  • 29 år
  • Psykologexamen med inriktning på idrott, vid Umeå universitet
  • Föreläser, har en hemsida och en podcast samt utvecklar en app där han sprider kunskap om idrottspsykologi.

 


 

Här kan du läsa mer om Lilla Psykologpriset, prisceremonin, övriga finalister samt tidigare pristagare.