”Det är ett fantastiskt roligt jobb med mängder av utmaningar”

5 frågor till Anders Wahlberg, som efter sex år som ordförande för Sveriges Psykologförbund har bestämt sig för att lämna uppdraget vid Psykologförbundets Kongress i maj 2020.

Hur landade du i det här beslutet?
-Först och främst vill jag bara säga att jag inte har slutat än. Det är ett år kvar och mycket kvar att göra. Vi är mitt uppe i arbetet med att rusta oss inför framtiden och att fastställa de viktigaste frågorna för förbundet, säger Anders Wahlberg och fortsätter:

-Att jag valt att inte ställa upp för omval beror på tre orsaker. För det första är jag säker på att det behövs nya röster och nya idéer inför framtiden. För det andra har jag aldrig haft ett jobb så här länge och jag brukar tappa energi. Det har jag ännu inte gjort, men jag vågar inte tre år till. Och till sist, jag har pendlat mellan Skellefteå och Stockholm sedan 2003 och känner att jag nu vill vara hemma i min stad med min fru.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit under dessa år?
-Jag tror att jag har bidragit till ett förtroendefullt samtalsklimat i organisationen, styrelser, föreningar, med samarbetspartners och på kansliet. Något som är en nödvändighet för att en organisation ska fungera. Sedan har det hänt en massa som både jag och andra kan vara stolta över.

Vad har varit svårast/mest utmanande?
-Att hantera känslan av att hela tiden vara otillräcklig. Det finns så mycket att göra, så många viljor, så många att möta, men man räcker inte till.

Finns det något du ångrar du gjort/inte gjort?
-Visst finns det saker jag skulle ha gjort annorlunda med facit i hand. Men det jag är mest besviken på är att inte medlemsantalet ökat i takt med fler psykologer och studenter. Där hade jag önskat att vi hittat nyckeln till framgång.

Vad vill du lämna över för råd och klokskap till din efterträdare?
-Att det är ett fantastiskt roligt jobb med mängder av utmaningar. Försök inte lösa allt, och var duktig på att delegera till vårt makalösa kansli.

Anders Wahlberg avgår som ordförande för Psykologförbundet på Psykologförbundets Kongress 16–17 maj 2020, som arrangeras i Stockholm. Nominering av ny ordförande påbörjas nu.