Sara har eget aktiebolag och hon överväger att en dag i veckan arbeta på uppdrag av utbildningsnämnden i kommunen x som skolpsykolog. Följande alternativ presenteras av kommunen i och för samarbetet.
Alt. I: Sara arbetar i skolans lokaler som skolpsykolog och hennes verksamhet fakturerar i efterhand sina tjänster till kommunen. Skolan står till tjänst med journalsystem och övriga resurser som krävs. Hon ska arbeta utifrån samma förutsättningar och arbetsvillkor som kommunens övriga skolpsykologer.
Skatteverkets bedömning och svar:
Utgående moms ska tas ut i detta fall. Skolan anses här driva elevhälsan i egen regi och är således en sådan vårdgivare som ger vården för egen räkning och under eget ansvar. Skolans vårdmottagning anses ge en momsbefriad vård till elever i enlighet med skollagens bestämmelser om elevhälsa. Saras tillhandahållande till skolan/ kommunen är arbetskraft, vilket beskattas med 25 % - moms.
Alt. II: Sara ska ta emot elever i sin egen verksamhet som skolan hänvisar dit. Arbetsuppgifterna ska innefatta sedvanliga skolpsykologuppgifter, såsom utredningar och bedömningar av elever. Det här innebär att hon ska använda sitt eget journalsystem och själv använda sina lokaler, kontorsutrustning m.m. Vid behov ska Sara kunna delta i elevhälsoteamets möten på skolan. Saras bolag ska fakturera kommunen för utförda tjänster i efterhand.
Skatteverkets bedömning och svar:
Om skolan istället remitterar eleverna till Saras AB:s mottagning anses mottagningen ge vård till eleverna. Då är det sjukvård som är undantagen från moms. Här är Saras AB inte underordnat i skolans organisation utan ger vård för egen räkning och under eget ansvar. Detsamma skulle gälla om skolan bedrev hela elevhälsan på entreprenad via Saras AB. Ingen utgående moms ska tas ut på fakturan.