2017-05-09

Vinnaren av Lilla Psykologpriset:
”Jag är ingen supermänniska”

AKTUELLT. Alla finalister var värdiga vinnare. Det säger Siri Helle som tog hem Lilla Psykologpriset, som delades ut i helgen på Psykologstudentkonferensen, PS17, i Linköping.

Siri Helle tar emot Lilla Psykologpriset 2017.
Foto: Susanne Molinder

Grattis, hur känns det?

-Jag blev uppriktigt förvånad. Jag hade inte räknat med att vinna. Det var ganska overkligt när de läste upp mitt namn. Alla finalister var så starka. Och superduktiga och hade gjort jättebra saker. Men det är såklart jättekul, jag känner mig väldigt hedrad.

Du har startat flera olika projekt som främjar kunskapsspridning både för psykologstudenter men även för allmänheten. Vad är du själv mest stolt över?

-Att jag varit med om att skapa nätverket för psykologer som vill arbeta med samhällsutveckling. Det är också det jag helst vill jobba med i framtiden, säger Siri Helle och fortsätter:

-I helgen deltog Anders Wahlberg i en paneldebatt på Psykologstudentkonferensen och sa bland annat att det knappt går en dag utan att psykologer efterfrågas, men inte lätt att hitta psykologer som kan svara. Det är skandal, tycker jag. Vi måste se till att leva upp till samhällets efterfrågan på psykologisk kompetens. Kompetensen finns ju, och det finns många psykologer som uttalar sig i dag. Men jag tänker att vi måste göra det ännu mer.

Du har en termin kvar på psykologprogrammet. Hur ser din framtid ut?

-Jag är väldigt influerad av effektiv altruism-rörelsen, som handlar om att göra så gott som möjligt efter de resurser som finns. Att vara på en plats där man både kan jobba med det man gillar och göra mest nytta. Som psykolog vill jag bidra till samhällsutvecklingen. Antingen som statligt anställd eller med folkbildning. Eller som författare, forskare. Det finns inga skräddarsydda roller för psykologer inom den domänen, så det gäller att skapa en egen roll.

Du har utöver studierna skrivit romanen ”Bränn alla broar” (Louise Bäckelin förlag) som ges ut i januari 2018. Hur hinner du?

-Romanen skrev jag under ett studieuppehåll när jag gick en skrivarlinje. Det är viktigt att säga. Jag är ingen supermänniska. Jag jobbar mer smart än hårt. Jag ser till att arbeta 40-timmars veckor, och aldrig på helger. Och psykologutbildningen tar faktiskt inte 40 timmar. Så jag hinner med annat också.

-Jag vill verkligen inte skapa stress hos psykologstudenter. Jag märkte på prisutdelningen att många blev inspirerade av mig, men en del blev stressade.

-För mig är romanen en dröm som jag förverkligat. Idén till boken har jag burit på i flera år. Det är en feelgood-historia om en ung kvinna som jobbar i finansvärlden, gör allt rätt men mår psykiskt dåligt och planerar att ta sitt liv. Hon ger sig själv tre månader att testa en ny livsstil. Och – spoiler alert – det visar sig att en felfri Instagram-profil inte är vad som skapar lycka.

Låter spännande. Till sist: Vad ska du göra för prispengarna?

-Jag är ju studerande, så det blir ett tacksamt bidrag till hyran.

FAKTA/Lilla Psykologpriset 2017.

Går till en psykologstudent som under sin studietid bidragit till att förbättra människors livskvalitet. Juryn har i år valt att utgå från området: ”Förbättra livskvalitet för allmänheten och sprida psykologisk kunskap”.

I juryns motivering: Siri Helle har på Stockholms universitet främjat kunskapsspridning och utbyte terminsgrupperna emellan dels genom att arrangera öppna föreläsningar om ämnen som saknats under utbildningen, dels genom att upprätta en digital plattform för studenter att dela med sig av gamla tentor och studietips. För yrkeskåren har Siri utvecklat förbundets arbete i HBTQ-frågan. Dels som medarrangör till förbundets deltagande i Pride 2015, dels i form av en normkritisk granskning och uppdatering av artiklarna till Psykologiguiden.se.

Siri har också varit med och startat upp ett nätverk av psykologer som vill arbeta med påverkansarbete riktat mot makthavare. Som skribent har Siri bidragit till att sprida psykologisk kunskap till en bredare allmänhet, genom att skriva för Modern Psykologi och genom att vara medförfattare i en bok om att skapa hälsofrämjande arbetsplatser.

I juryn: Anders Wahlberg, ordförande för Psykologförbundet,
Linus Olsson Collentine, ordförande för Psykologförbundets Studeranderåd,
Veronika Johansson, eventansvarig PS17.