2014-05-12

"Utbytesstudent- ett minne för livet"

2012 började jag studera till psykolog i Växjö. Det fanns inga etablerade utbyten att välja bland, det var bara att ta tjuren vid hornen och sy ihop ett utbyte själv. Bland universitetets bilaterala avtal hittade jag dessvärre bara några få lärosäten med relevant innehåll. Valet föll på Lodz i Polen.

 Tobias Drejby
 Foto: Privat

Det var en del att fixa. Förutom pappersexercis fanns praktiska frågor som: hur fixa boende i Polen utan att prata polska? Lodz är inte engelskspråkigt som Warszawa och Krakow. Jag gjorde en rekognoseringsresa och besökte Wroclaw och Lodz. Av en händelse fick jag ett erbjudande om studentbostad på campus. Standarden var enkel. Lite öststatskänsla över blockhusen där studentrummen fanns. Gråa. Stora. Smutsiga. Lite häftigt ändå.

En korpulent dam informerade – på polska - att jag (alltid) var tvungen att lämna legitimation i receptionen för att komma in i huset. Komplicerat. Till slut enades vi om att vi inte förstod varandra. Hade dock förstått att det var små rum och att jag skulle dela rum med en annan ännu okänd student. Jag bestämde mig för att hitta annat boende.

Som tur var fanns ett mentorprogram. Min mentor Izabela visade sig vara ovärderlig. Efter att ha känt henne en timme via Facebook satte hon igång att leta rum för mig. Redan nästa dag hade hon hittat ett, och vips var jag inneboende hos ett par polacker.

Studierna satte på allvar igång i oktober efter en kader av välkomstceremonier och olika festligheter. För att klara vardagslivet blev vi erbjudna en grundkurs i polska som jag hoppade på. Redan vid första besöket på matbutiken stod det klart att det var ett klokt val. Kursen innehöll förutom psykologi även sociologi. De olika delkurserna hette sådant som ”tvärkulturell psykologi” och ”ungdomsarbete i fattiga områden”. Jag fick känslan av att våra lärare försökte skräddarsy dem efter våra önskemål. I klassen var vi ett brokigt gäng från Sverige, Spanien, Kazakstan, Danmark och Bulgarien och lärarna undervisade på engelska. Undervisningen hölls på en nivå där alla hängde med. Mest fick jag ut av praktiken på ett ungdomshem där vi fick ta del av hur arbetet med ungdomar på glid ser ut i realiteten.

Skillnaderna mellan att studera i Polen jämfört med Sverige? Nja. Polen 2014 är ett land där unga människor under inga omständigheter vill vara förknippade med det gamla Östeuropa. Tvärtom associerar man sig med Västeuropa och tävlar gärna i att ha så roligt det bara går. Polacker gillar enligt sig själva att protestera mot... allt! Polskt talesätt: ”Där det finns två polacker finns det fem åsikter”.

Varje vecka anordnades utflykter. Inte mindre än fyra olika gratisfestivaler ägde rum under loppet av min vistelse. Eftersom staden hade en omtalad operascen blev vi bjudna att gå och lyssna på en föreställning. Därtill anordnades fester och resor.

Rekommenderar jag att åka på utbyte? Ja, absolut! Rekommenderar jag att åka till Lodz? Nja, det finns många bättre ställen, exempelvis Wroclaw eller Krakow. Personligen är jag mycket nöjd med vistelsen. Är man bara väl förberedd kan utbytet bli helt fantastiskt - och ett minne för livet.