I vilken utsträckning behöver STP-psykologernas specialistarbete etikprövas?
Den bedömningen är inte alltid lätt och i gränsfall kan en helhetsbedömning behöva göras där olika omständigheter vägs mot varandra.
Från den 1 januari 2019 har en ny myndighet för etikprövning, Etikprövningsmyndigheten, ersatt de lokala etikprövningsnämnderna. Den Centrala etikprövningsnämnden har samtidigt bytt namn till Överklagandenämnden för etikprövning.
Det bör understrykas att individuella bedömningar alltid behöver göras av om ett enskilt specialistarbete uppfyller gällande etiska krav, inkluderande frågan om det behöver etikprövas. Det är STP-psykologen som, tillsammans med verksamhetschef eller handledare, ansvarar för att så sker. Möjligheten finns att här begära ett rådgivande yttrande av Etikprövningsmyndigheten
Det grundläggande när man ska avgöra om arbetet ska etikprövas eller inte är om det faller inom det s.k. studerandeundantaget i etikprövningslagen. Enligt den regeln ska arbete som utförs inom ramen för högskoleutbildning på grundnivå eller på avancerad nivå inte betraktas som forskning i lagens mening. Etikprövning behöver då inte göras.STP-psykologens specialistarbete kan jämföras med högskolans mastersnivå, vilken utgör en utbildning på avancerad nivå, men inte forskarnivå. Utgångspunkten är därför att STP-psykologens specialistarbete omfattas av studerandeundantaget och därför inte behöver etikprövas.
Överklagandenämnden för etikprövning har ändå i vissa fall ansett att arbeten på avancerad högskolenivå är forskning och att de därför ska etikprövas. Det gäller i följande fall och under förutsättning att doktorand- eller forskningsprojektet i sig utgör forskning enligt etikprövningslagens definition:
- Specialistarbetet utgör eller avses bli en del av ett doktorandprojekt,
- Arbetet genomförs som en del av ett forskningsprojekt
Om arbetet är avsett att publiceras i en vetenskaplig tidskrift är det inte lika tydligt att etikprövning ska ske. Det rekommenderas att STP-psykologen i så fall diskuterar igenom den frågan noggrant med sin handledare och/eller verksamhetschef. Att handledaren är kvalificerad forskare är inte något som i sig gör att etikprövning krävs.
När studerandeundantaget gäller och därmed en etikprövning inte ska ske enligt etikprövningslagens bestämmelser rekommenderas att STP-psykologen använder sig av en Etikdeklaration. Vi rekommenderar även att blanketter för Information med samtycke och Verksamhetschefs godkännande används. Se exempel i bilagor.
Läs hela dokumentet "Etikprövning av specialistarbete" här