2019-02-08

Första men inte sista gången vi tar psykologin till EU-parlamentet

ANDERS WAHLBERG. ”Vill du komma till EU-parlamentet i Bryssel och berätta vad svenska psykologer gör för att möta samhällets utmaningar?”, undrade ordföranden för Portugals Psykologförbund när han ringde mig höstas. Det krävdes ingen längre betänketid. Ingen alls faktiskt.

”Självklart vill vi det”, sa jag och började omgående sätta mig in i de områden som jag som ordförande för Sveriges Psykologförbund blev tillfrågad att tala om: Migration och klimatförändringar. Områden som ju många av våra medlemmar visar ett allt större intresse för.

Så i slutet av januari, påläst och uppdaterad med god assistans från psykologen Sabina Gušić, som har stor kunskap om migration, och Viktoria Vingmarker från Nätverket Psykologi för hållbar utveckling, reste jag till Bryssel - från ett snökaos till ett annat – för att representera Sveriges Psykologförbund i European Psychologists as a Resource to face European Society Major Challenges. Inbjudna var även representanter från brittiska och belgiska Psykologförbunden.

Snöoväder och slask till trots lyckades jag hinna till den av parlamentariker inbjudna middagen och hade då förmånen att hamna bredvid en parlamentariker och en direktör och fick möjlighet att diskutera väsentligheter. Det visade sig att det ene var psykolog och inte så svårflirtad, men på det stora hela upplevde jag att det fanns ett stort intresse av att veta mer vad psykologer kan bidra med inom andra områden än bara som kliniker.

Dagen efter var det dags att ta Sveriges Psykologförbund in i EU-parlamentet – och skriva in psykologin på EU-kartan. Inför sextiotalet intresserade åhörare talade både forskare och förbundsordföranden om bland annat klimatförändringar, arbetslöshet och migration. Min roll tillsammans med en portugisisk forskare blev migration och om psykologers betydelse i skola, på arbetsförmedlingar och inom primärvård. Jag talade också om att psykisk hälsa är en absolut nödvändighet för att klara av integration, och att vi utifrån forskning vet hur viktigt det är med familjeåterförening för att kunna behålla en psykisk hälsa. Klimatfrågan hamnade på en annan ordförandes bord.

Den största förtjänsten med en sådan här resa är att sätta psykologin och psykologerna på EU-kartan – vilket vi gjorde. Men det finns också ett stort värde i att utbyta erfarenheter med andra Psykologförbund; få veta hur de jobbar med lobbyverksamhet samt vilka frågor som är aktuella i deras länder.

Det kändes bra. Och viktigt. EU är en jätteviktig instans när det gäller många av våra stora områden. Ju mer psykologisk kunskap vi kan föra ut till parlamentariker desto större förutsättningar för att skapa ett bättre samhälle, men också bidra till en ökad förståelse för psykologins bredd. Men även om jag känner mig nöjd över dagen kan jag inte låta bli att fundera över varför vi inte tagit kontakt med dem tidigare. Jag tänker att vi absolut kan göra mycket mer för att påverka inom dessa områden.

Exakt vad en sådan här dag leder till vet jag inte. Men utifrån parlamentarikernas visade intresse för våra frågor pekar det mesta på att det inte blir en engångsföreteelse. Vi kommer se fler dagar om psykologi presenterade av psykologer i EU-parlamentet. Det ser jag fram emot.

Nyheter

Kristina Taylor: ”Staten behöver säkra tillgången på psykologisk kompetens”

2024-06-19

Kötiderna till barn- och ungdomspsykiatrin är på flera håll fortsatt oacceptabelt långa, och vi ä...

Tillitsbaserad styrning är ett av våra mål

2024-04-25

Den 28 april är det världsarbetsmiljödagen. FN:s fackorgan för arbetslivsfrågor, ILO-kommittén,...

Kristina Taylor: "Utan dig inget förbund!"

2024-04-11

I slutet av januari samlades ordförande i samtliga förbund inom LO, TCO och Saco för att samtala ...

Kristina Taylor: ”Vår demokrati är ett gemensamt ansvar”

2024-03-06

Som ordförande i Psykologförbundet blir jag ibland kontaktad av medlemmar i olika frågor. Frågorn...

Aktivisternas brev väcker viktiga frågor om demokratiska strukturer

2023-03-07

För några veckor sedan fick Psykologförbundet och ett stort antal andra fackförbund ett brev från...