2021-01-07

Hållbarhetsmål 1: Ingen fattigdom

Min kunskaps- och inspirationskalender börjar idag, med en tung lucka. När jag läser om detta mål och dess delmål tänker jag att allt arbete för jämställdhet och jämlikhet spelar roll.

Som ordförande för ett fack- och professionsförbund som har till uppgift att jobba för förbättrade villkor för våra medlemmar väcks också funderingar om rättvisa och ekonomisk fördelning i samhället. Vad menar vi när vi pratar om ”facklig solidaritet” och hur kan vi samtidigt verka för den egna professionens intressen och för förbättrade villkor för alla? Vilka skillnader finns när vi anlägger ett nationellt respektive ett globalt perspektiv på fattigdom? Troligen behöver vi diskutera och bredda koncept som ”rättvisa” och ”förbättrade levnadsvillkor”.

Just sådana frågor diskuterades i Filosofiska rummet i P1 i söndags. Medverkande var bland andra Maja Aase, pressansvarig på Union to Union, som samordnar TCO, LO och Saco och federationernas medlemsförbund i internationellt fackligt utvecklingssamarbete, där Psykologförbundet är ett av ett stort antal förbund. Samtalet handlade om hur vi når en rättvis klimatomställning, och belyste bland annat betydelsen av att leva och jobba ”på tvärs”, i samhandling med andra.

Ansvarsfrågorna runt detta mål är naturligtvis stora och svåra att greppa, men att tänka och agera utifrån premissen att de egna sammanhangen påverkar och påverkas av omvärlden både på nära och långt håll är en nödvändig början. Ingen har i mina ögon uttryckt detta mer kärnfullt än Muhammed Ali/Cassius Clay i hans intensiva dikt:

”Me. We.”

Nyheter

SR har tagit till sig av kritiken

2021-08-18

Under våren reagerade många psykologer på att P1s Radiopsykologen skulle få en ny programledare s...

World Pride synliggör livsviktiga rättighetsfrågor

2021-08-13

Min första arbetsdag efter semestern sammanfaller med första dagen av World Pride. Att konstatera...

Hård ton inom politiken

2021-06-24

Det talas en hel del om den hårda tonen i politiken. Om polarisering, konflikter och angrepp. Vi...

Negativa effekter av psykologiska insatser

2021-06-22

På Vetenskapliga rådets möte i början av juni lyftes temat negativa effekter av psykologiska...

Att verka utifrån kunskap – inte tyckande och tro

2021-03-15

I oktober 2020 antogs Psykologförbundets nya och uppdaterade principer för Evidensbaserad...