2021-01-19
Hållbarhetsmål 9: Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Vid en första anblick är detta ett målområde som känns avlägset uppdraget att leda psykologernas fack- och professionsförbund. Men utvecklingen av inkluderande och hållbara strukturer och system som säkrar samhällets grundläggande funktioner berör naturligtvis hela civilsamhället i allra högsta grad.
Inte minst sätter den pandemiutlösta samhällskrisen ljuset på hur drabbande det kan bli när en sådan infrastruktur inte fungerar i alla led. Krisen sätter också ljuset på hur beroende vi är av varandra, inom varje samhälle och nation, liksom mellan länder och federationer. Pandemin har utmanat mänskligheten globalt och blottar de extremt ojämlika förutsättningar som föreligger inom samtliga områden som beskrivs i FNs globala mål.
Även hur vi agerar på individ-, grupp- och samhällsnivå för att bidra till minskad smittspridning, i form av lagstiftning, rekommendationer, tillämpning och beteende är exempel på infrastruktur – en infrastruktur som vi ser behöver tillförsel av psykologisk kunskap om vad som främjar och försvårar förändrat beteende. Detsamma gäller för uppbyggnaden av krisberedskap och motståndskraft i samhället. Här bidrar vi som företräder psykologins förbund, profession och vetenskap gärna!
Ett av tipsen vi får är att ”investera i en hållbar infrastruktur, en plats där dina kollegor kan arbeta i en säker och trivsam miljö och att den lokala miljön inte tar skada”. Ett förslag som verkligen går att genomföra för alla företag, verksamheter och organisationer – oavsett storlek och sektor.