2021-08-18

SR har tagit till sig av kritiken

Under våren reagerade många psykologer på att P1s Radiopsykologen skulle få en ny programledare som inte var psykolog, samtidigt som programmet skulle behålla sitt namn. Många medlemmar hörde av sig till Sveriges Radio, liksom till Psykologförbundet, och krävde en förändring.

I går kunde Psykologtidningen berätta att ett nytt programnamn nu är bestämt; Livet med Ullakarin Nyberg. I dag finns informationen tillgänglig även på Sveriges radios hemsida, där det uppges att namnbytet sker efter att Psykologförbundet uppmanat Sveriges radio till detta.

Jag gläds över beslutet, och jag uppskattar hur SR tagit till sig av kritiken och förändrat sin ursprungliga position. De samtal jag har haft med olika personer som jobbar med och ansvarar för programmet har varit konstruktiva och präglats av en vilja att vara angelägna och tydliga gentemot sina lyssnare. I min kommentar som vi publicerade på förbundets hemsida när nyheten först publicerades i våras skrev jag att SRs beslut att behålla namnet tydde på ”…en djup okunskap om vad en psykolog respektive psykiater kan och gör.” Efter samtalen med olika företrädare för SR och programmet vill jag revidera detta; jag har i samtalen upplevt såväl kunskap om och respekt för professionerna, liksom en tydlig intention att ge psykologin och öppna samtal utrymme i etern.

Nu ser jag fram emot att lyssna på samtalen med psykiater Ullakarin Nyberg, och även att Radiopsykologen i framtiden gör comeback med en eller flera psykologkollegor som samtalsledare.

Nyheter

Aktivisternas brev väcker viktiga frågor om demokratiska strukturer

2023-03-07

För några veckor sedan fick Psykologförbundet och ett stort antal andra fackförbund ett brev från...

Kristina Taylor: "Palmepriset påminde mig om människans potential att kämpa för andras rättigheter"

2023-02-06

Förra veckan hade jag förmånen att närvara vid utdelningen av årets Olof Palmepris, som delas ut...

Så kan sjukvårdens professionsföreträdare bidra till omställningen

2023-01-13

I går återupptog vi arbetet med hur SKR och sjukvårdens professionsföreträdare gemensamt kan bidr...

Regeringens budget kommer att innebära besparingar

2022-11-09

När den nya regeringens budget nu har presenterats står det klart att kommuner och regioner inte...

Vi kan alla begå misstag

2022-09-05

I dag när jag satt med morgonkaffet i solen halkade min uppmärksamhet in på ett radioreportage om...