2021-08-13

World Pride synliggör livsviktiga rättighetsfrågor

Min första arbetsdag efter semestern sammanfaller med första dagen av World Pride. Att konstatera att det fortfarande är livsviktigt att uppmärksamma mänskliga rättigheter och självklar inkludering för alla, samt att en facklig tillika professionsföreträdande organisation som Psykologförbundet aktivt behöver jobba med och för demokrati och emot diskriminering och exkludering, känns lite lamt. Som att några av de viktigaste frågorna i vår samtid kokas ned till fluffiga ord och löften som riskerar att inte göra någon skillnad. 

Samtidigt finns det ingen väg runt, vi behöver ständigt konstatera för oss själva och inför andra att vi har så mycket kvar innan vi kan sluta uppmärksamma gruppers och individers politiska, mänskliga och normativa utsatthet. 

För om vi inte synliggör i vilken utsträckning detta pågår, förstör och förgör människors liv och möjligheten tillinkluderande samhällen, riskerar vi att glömma och distansera oss från rättighetsfrågor och förändringsbehov som synliggörs och diskuteras under exempelvis Prideevent runt om i världen.

Rätten till självklar inkludering är också en central del av FN:s globala hållbarhetsmål, kanske särskilt mål 10 som behandlar jämlikhet. 

Jag har tidigare delat ett av de snabba tips som ges på www.globalamalen.se för att bidra till måluppfyllelsen, men nu gör jag det igen. Inte minst för att påminna mig själv när jag nu ska kicka i gång en ny termin, om att jag behöver merkunskap, känna till mina egna privilegier och min egen utsatthet och lyssna på andra: ”Se till din egen omgivning: agera inkluderande och lär dig mer om det som först kan verka främmande eller annorlunda”. 

Nyheter

Kristina Taylor: "Vi måste lyssna på föräldrarna"

2021-11-23

För ett tag sedan träffade jag min före detta chef och goda vän, den skolledare som imponerat mes...

Kristina Taylor: "Barnrättsbyråns rapport är plågsam läsning"

2021-10-28

Under lång tid nu har svenska medier fyllts av reportage, analyser och debatter om hur våld,...

SR har tagit till sig av kritiken

2021-08-18

Under våren reagerade många psykologer på att P1s Radiopsykologen skulle få en ny programledare s...

World Pride synliggör livsviktiga rättighetsfrågor

2021-08-13

Min första arbetsdag efter semestern sammanfaller med första dagen av World Pride. Att konstatera...

Hård ton inom politiken

2021-06-24

Det talas en hel del om den hårda tonen i politiken. Om polarisering, konflikter och angrepp. Vi...