Kapitel
Här publiceras kapitel ur Klimathandboken. Löpande kommer sidan att utökas med fler texter utifrån forskning och erfarenheter inom ämnet.
-
- Linda Richter Sundberg, psykolog, filosofie doktor i folkhälsa samt forskare vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa, Umeå universitet, skriver om Implementeringsvetenskap och hur den kan hjälpa oss överbrygga gapet mellan forskning och praktik i Förändringens psykologi – Implementering av interventioner för ett hållbart samhälle
-
-
- Viktoria Vingmarker, psykolog med mastersexamen i hållbar utveckling, klimathandläggare och författare, beskriver hur psykologiska fallgropar som “negative spillover” kan innebära hinder mot verklig förändring samt hur detta kan överbryggas i Går det att ta stora kliv med små steg.
-
- Isabelle Letellier, filosofie doktor i psykologi och universitetslektor vid barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet beskriver vikten av att öka den ekologiska medvetenheten, och därmed resiliensen, hos yngre barn genom ärlig pedagogik i Att öka ekologisk medvetenhet hos yngre barn: psykologiska insikter för en ärlig pedagogik.
-
- Kali Andersson, Frida Hylander, Kata Nylén och Paula Richter utgör Klimatpsykologerna, ett nätverk av psykologer som arbetar med att stödja organisationer, företag och myndigheter i hållbarhetsarbetet. De skriver om en metod som kan underlätta ett effektivt omställningsarbete i Mot hög och långsiktig effekt.
Anna Derwinger Hallberg, psykolog och doktor i medicinsk vetenskap, demokratistrateg på Region Gotland, skriver om hur psykologisk kunskap om dialog kan bidra till ett framgångsrikt och rättvist omställningsarbete i Demokratins psykologi för hållbarhet.
-
- Anna Derwinger Hallberg, psykolog och doktor i medicinsk vetenskap, demokratistrateg på Region Gotland, skriver om hur psykologisk kunskap om dialog kan bidra till ett framgångsrikt och rättvist omställningsarbete i Demokratins psykologi för hållbarhet.
-
- Susanne Normann, forskare vid Nordland Research Institute som ska disputera år 2022, och Sigmund Elgarøy, specialistpsykolog och kontorschef på Finnmarkskontoret för Alternativ til vold, skriver om hur koloniala maktförhållanden påverkar omställningsarbete i Norge och riskerar att bli förödande för ursprungsbefolkningars levnadssätt och hälsa i Grønn kolonialisme i Sápmi.