2024-06-18

Stärkt maktposition för Psykologförbundets ordförande

”Modig, framåtsyftande och en stark debattör”. Så lyder motiveringen för Kristina Taylor, ordförande Psykologförbundet, som i år placeras på plats 49 i Dagens Medicins maktlista. Konkurrensen har varit tuff, skriver Dagens Medicin.

Dagens Medicin rankar varje år en lista med de hundra med mest makt och inflytande inom svensk sjukvård. Rankningen bygger på stort antal samtal med makthavare i olika positioner i vården. I årets maktlista placeras Psykologförbundets ordförande Kristina Taylor på plats 49.  Det är första gången en ordförande för Psykologförbundet rankats så högt.

– Jag ser det som ett kvitto på att Psykologförbundet har ökat vår synlighet, att vi når ut med våra prioriterade frågor och är aktiva i de sammanhang och kontakter som Dagens Medicin skannar av och bedömer som angelägna för svensk hälso- och sjukvård, säger Kristina Taylor.

Så här lyder hela nomineringen:

Ses som modig, framåtsyftande och är en stark debattör, som tar strid för ett helhetsperspektiv på primärvården. Hennes förbund ”ifrågasätter hierarkier och kunskapsstyrning”, säger en makthavare i uppskattande ton. Lottades bland möjliga kandidater in som Sacos företrädare i Vårdansansvarskommittén, vilket stärker inflytandet.”

Kristina Taylor förtydligar, angående nomineringen, att Psykologförbundet såklart inte är kritiska till kunskapsstyrning.

– Vad vi menar är att det i dagens kunskapsstyrningsorganisation behövs en bredare representation av de professioner som är centrala för kunskaps-/verksamhetsområdet.

Dagens Medicin har sedan 1996 årligen rankat makthavare inom svensk vård. Både formell makt och informell makt vägs in och listan är framåtsyftande.

Läs mer om Dagens Medicins maktlista 

Nyheter

Stärkt maktposition för Psykologförbundets ordförande

2024-06-18

”Modig, framåtsyftande och en stark debattör”. Så lyder motiveringen för Kristina Taylor,...

”Att engagera sig fackligt som student ger en ovärderlig inblick i vår framtida profession”

2024-05-27

Kommande verksamhetsår kommer Studeranderådet att ledas av psykologstudenterna Johannah Juhlin oc...

Olivia Rosén vinner Lilla Psykologpriset 2024

2024-05-03

Olivia Rosén fick hela 22 nomineringar för sitt arbete med att ”minska stigma kring psykisk sjukd...

Så hanterar du som medlem varsel om konfliktåtgärder i kommuner och regioner

2024-04-26

Med anledning av Vårdförbundets lagda varsel i kommuner, regioner och Sobona bolag (HÖK/AB) är de...

Årets finalister till Lilla Psykologpriset klara

2024-04-24

Nu är 2024 års finalister till Lilla Psykologpriset utsedda! Stort grattis till Sergej Engström...