2020-12-14

Vinnaren av Lilla Psykologpriset 2020:"En otrolig belöning!”

Lilla Psykologpriset 2020 på 10 000 kronor går till psykologstuderande Mamduh Halawa, som läser termin 9 vid Uppsala universitet. Enligt juryns motivering tilldelas han priset för att ha ”tagit fram och spridit psykologisk kunskap till allmänheten inom ett högaktuellt område och därmed bidragit till att förbättra människors livskvalitet”.

 

Grattis, Mamduh! Hur känns det?

-Oj, tack! Jag kan nästan inte förstå det, det är lite svårt att ta in. Det var så länge sedan jag fick veta att jag var en av finalisterna så nu det kom lite som en chock, säger en påtagligt överrumplad Mamduh Halawa när han nås på telefon.

Du var även en av finalisterna 2019. Vad betyder det att få Lilla Psykologpriset?

-Det är en otrolig belöning av många, många timmars ensamarbete. Jag är så klart hedrad, men, som sagt, det har inte riktigt sjunkit in i mig än.  

Du är 24 år, läser nästsista terminen på psykologprogrammet och har samtidigt skrivit den populärvetenskapliga boken (Like, 2018) som bygger på forskning och handlar om hur vi påverkas av sociala medier. Du har även tagit fram och utvecklat appen (Zeeds) som ska hjälpa människor att skapa meningsfulla beteenden. Vad är din drivkraft? Och hur hinner du med allt?

-Det är lite svårt att svara på. För mig handlar det om en slags diffus och samtidigt stark känsla att jag vill ta vara på alla möjligheter jag har. Jag känner starkt att jag har väldigt många saker jag vill hinna med att göra.

Det låter lite dramatiskt. Varifrån kommer den känslan, tror du?

-Exakt varför jag känner så vet jag inte, men jag vet att jag inte har hur mycket tid som helst, och det är därför vill jag göra så mycket jag kan under studierna så jag inte missar något. Men det är inte bara press, det är också en skön känsla! Vill man få något gjort måste man sätta igång i tid. Och jag har inga problem att lägga ner många timmar på sådant som jag tycker är viktigt.

Hinner du vara ledig och hänga med vänner?

-Absolut! Jag ser till att inte skippa det sociala, annars skulle jag aldrig orka.

Nu när du ser tillbaka, har arbetet med boken Like förändrat ditt eget sociala medier-beteende?

-Ja, absolut. Det är en stor skillnad före och efter. Jag tyckte innan jag skrev boken att sociala medier var viktiga för mitt sociala liv, och jag trodde att jag behövde social belöning, men så känns det inte längre. Nu använder jag sociala medier mer som ett praktiskt verktyg, för att sälja boken.

Varför vill du bli psykolog?

-Jag tänkte inte ens på att bli psykolog förrän andra året på gymnasiet. Då såg jag en broschyr från Linköpings universitet och fick en känsla av att det här är något av de mest intressanta man kan läsa. Så jag sökte och kom in och har inte ångrat mig.

Hur ser du på framtiden? Har du nya projekt på gång?

-Jag fortsätter att utveckla appen Zeeds, som jag hoppas ska kunna användas som ett kliniskt verktyg för psykologer. Jag vill skriva en ny bok och skulle gärna forska. Jag är mycket intresserad av politisk psykologi och av integration. Men först ska jag bli klar med min utbildning och få min legitimation. Det finns absolut många fler saker jag vill göra.

Avslutningsvis: Hur ska du fira?

-Det är ju corona-tider så det blir lugnt, men jag ska träffa ett par vänner, det blir nice.

Juryns motivering:

Mamduh Halawa har skrivit boken Like (Vulkan förlag, 2018) som utifrån ett psykologiskt perspektiv beskriver sociala medier och hur de påverkar oss.  Han har utifrån samma tema föreläst, medverkat i poddar, tidningar och i tv. 

Senaste åren har Mamduh engagerat sig inom ACT-baserad beteendeförändring och har lagt mycket tid på att bygga en applikation, som ska hjälpa människor att skapa meningsfulla beteenden. Mamduh har även fått ett bidrag på över 200 000 kronor av Uppsala universitets innovationsfond för att vidareutveckla appen.

Mamduh har genom sin bok och sin app tagit fram och spridit psykologisk kunskap till allmänheten inom ett högaktuellt område och därmed bidragit till att förbättra människors livskvalitet.

 

Nyheter

Förbundets årsrapport finalist till Publishingpriset

2021-10-19

Nu är årets finalister till Publishingpriset 2021 klara. Bland finalisterna finns både...

Vinnaren av Lilla Psykologpriset 2021:"Fantastiskt ärofullt"!”

2021-10-15

Lilla Psykologpriset 2021 på 10 000 kronor går till psykologstudenten Nathalie Reinholds, som läs...

Så här uppmärksammar Psykologförbundet Världshälsodagen för psykisk hälsa

2021-10-07

Sveriges Psykologförbund uppmärksammar World Mental Health Day med en filmad miniföreläsning om...

Psykologisk okunskap bakom många avvisningsbeslut

2021-09-27

Migrationsmyndigheterna behöver mer kunskap om hur separationer påverkar små barns hälsa och...

Psykologförbundet i SvD: "Problematiskt att det erbjuds psykologisk behandling så få gånger"

2021-09-24

Den som behöver terapi i Tyskland erbjuds hundratals timmar betalda av staten. I Sverige är...