2019-05-15

Psykologiguiden firar 10 år och 2 miljoner besökare

2009 lanserades Sveriges första heltäckande psykologiportal på internet, Psykologiguiden.se med syftet att sprida psykologisk kunskap och guida till legitimerade psykologer. Tio år senare beräknas Psykologiguiden ha mer än tio gånger så många besökare. I år är vi på god väg mot 2 miljoner besökare jämfört med lite drygt 180.000 första helåret.

Psykologiguiden omfattar hela psykologins område och erbjuder bland annat närmare 170 artiklar, Fråga Psykologen, Natur & Kulturs psykologilexikon och en sökfunktion där allmänheten kan hitta en psykolog att kontakta. Allt är kvalitetssäkrat och granskat av Sveriges Psykologförbund som äger sajten.

Drygt 15.000 frågor har kommit in från allmänheten sedan starten. Av dessa har 1.200 besvarats av psykologer som exempelvis Anna Bennich, Jenny Klefbom och Liria Ortiz och publicerats både på sajten och på Psykologiguidens Facebooksida.

Lexikonet som fortfarande uppdateras av psykolog Henry Egidius omfattar idag 9.900 ord jämfört med de 5.800 som fanns vid starten för tio år sedan. Psykologi är populärt. Under januari till april i år har det gjorts strax under 1.5 miljoner slagningar i Lexikonet. Med det tempot kan det komma att göras över 4 miljoner slagningar i år! Några av de populäraste uppslagsorden på sistone är t ex kognitiv förmåga, femfaktormodellen och behaviourism.

Psykologiguiden arrangerar sedan fem år Psykologiscenen på Bokmässan i samarbete med Natur & Kultur, Modern Psykologi och SvD Idagsidan. Succén upprepas även i höst med fler än 60 programpunkter.

Anders Wahlberg som är ordförande för Psykologiguiden och också förbundsordförande för Sveriges Psykologförbund kommenterar:

”Det är fantastiskt att vi under 10 år har kunnat sprida evidensbaserad psykologisk kunskap till så stor del av Sveriges befolkning. Jag är säker på att det haft stor betydelse för väldigt många som varit intresserade av psykologi eller som haft egna svårigheter.”

Gå in på Psykologuiden här.

Nyheter

Välkomna slutsatser i utredning – men helhetsperspektivet behöver värnas

2021-05-06

Psykologförbundet välkomnar slutsatserna som presenteras i betänkandet Sammanhållen god och nära...

Hårresande lagstiftning för intellektuellt funktionsnedsatta

2021-04-29

"Det är hårresande att lagstiftningen kring intellektuellt funktionsnedsatta som begått brott...

Vill du arbeta med företagarfrågor i förbundets nya råd?

2021-04-23

Kongressen 2020 beslutade att ett företagarråd ska inrättas och valberedningen söker nu ledamöter...

Otillräckliga satsningar i regeringens vårbudget

2021-04-20

I vårändringsbudgeten satsar regeringen bland annat på sommarkurser, betygsprövning och lovskola...

DN: För många elever per skolpsykolog i landet

2021-04-13

Psykologförbundets riktmärke är att en psykolog ska ha ansvar för högst 500 elever – men i dag ha...