2023-06-22
Hur möter vi mödrar med IF?
Specialistarbete inom vårt område
- Emma Liljestad i Västra Götalandregionen har för sin specialistexamen i pedagogisk psykologi valt ämnet Mammor med intellektuell funktionsnedsättning möter mödra- och barnhälsovården - ”Och man skall inte döma en bok innan man har läst den, liksom”. Som medlem i föreningen kan du läsa rapporten.
- Syftet med studien var att få mer kunskap om hur mödrar med IF upplever föräldraskapsstödet från MBHV. Semistrukturerade intervjuer gjordes med tio mammor med IF, vilka hade barn i åldrarna 0–9 år, och analyserades tematiskt. Resultatet visade att det fanns en rädsla för att uttrycka behov av föräldraskapsstöd, som grundade sig i en förväntan om dåligt bemötande och diskriminering i mötet med professionella inom MBHV, och att mammorna hade strategier för att hantera det. De flesta mammor hade upplevt ett helt eller delvist hjälpsamt föräldraskapsstöd från MBHV, men det upplevdes inte ha någon påverkan på barnet eller på mammornas relation till barnet.
Emmas slutsats är att för att kunna utforma ett föräldraskapsstöd som ger gynnsamma effekter för föräldrar, men också för barnets hälsa och utveckling, krävs mer kunskap om hur det föräldraskapsstöd som ges idag påverkar barnet och förälderns relation till barnet. MBHV behöver också arbeta målmedvetet för att nå fram och ge förutsättningar för mammor med IF att känna tillit trots svåra förutsättningar.