Föreningen Seniorpsykologer inom Sveriges Psykologförbund har initierat ett projekt där pensionerade psykologer beskriver sitt arbetsliv.
De olika berättelserna speglar förutsättningarna för psykologarbete under andra hälften av 1900-talet, hur samhälleliga förändringar och idéer har påverkat yrkesrollen och hur psykologerna själva har format sina arbetsuppgifter.
Berättelserna utgör personliga dokument över hågkomsterna. De är sammanställda områdesvis inom de
Kliniska, arbetspsykologiska och pedagogiska områdena samt "Ett ämne – två världar" som beskriver psykologers arbetssituation under en period när yrket knappast fanns och psykologarbete i anknytning till psykologutbildning och forskning.
En tanke med att presentera dessa berättelser är att ge nya psykologer en historik så att nuvarande erfarenheter av psykologyrket kan förstås utifrån den utveckling som skett under årtionden. De psykologer som varit med under denna period har kan läsa dessa texter med igenkännande leenden.
De som hittills har läst brottstycken av texterna har alla börjat minnas och berätta egna erfarenheter. Det betyder att det finns många fler berättelser. Därför önskar vi att ännu fler vill dokumentera sitt arbetsliv, både de som avslutat sitt yrkesliv och de som är mitt upp i det.
Texterna har i ringa grad redigerats. För sammanställning och förord till de olika avsnitten svarar en redaktion som har bestått av Ulla-Britt Selander, v. ordförande i Seniorpsykologerna samt professorerna Siv Boalt Boëthius och Gunn Johansson som representanter för Psykologihistoriska Sällskapet.
Du hittar artiklarna inom följande kategorier
Klicka på en kategori för att komma till artiklarna eller scrolla längre ner på sidan för att hitta alla listade.
Klinisk vuxenpsykologi
25 år sedan Långbro fick sin första psykolog
Olena Sennton
Författarens bidrag ”25 år sedan Långbro fick sin första psykolog” är en artikel som publicerades 1985 i Socialmedicinsk Tidskrift, där hon bl a beskriver sitt första möte med Långbro 1948 vid en fyra månaders auskultation.
Läs artikeln
Etiskt och oetiskt i psykiatrin – en subjektiv betraktelse av de senaste 50 åren
Sonja Levander
En tillbakablick till i slutet av 1950-talet på mina erfarenheter som psykolog i olika former av psykiatrisk vård. Jag beskriver sedan den övergång som skedde i Sverige från sluten vård till öppna psykiatrimottagningar.
Läs artikeln
Här finns en pdf med ovanstående två artiklar - Klinisk Vuxenpsykologi
Barn- och ungdomspsykologi
Psykologyrket avspeglat genom 50 års yrkeserfarenhet
Gerty Fredriksson
Jag funderade mycket på rubriken ovan och hur jag skulle gå tillväga, det skulle ju inte enbart bli min egen yrkeshistoria. Jag kom fram till att yrkets utveckling i allra högsta grad avspeglades genom de utbildningar jag under årens lopp själv genomgått eller anordnat för andra psykologer.
Läs artikeln
Från barnbyn Skå till Ericastiftelsen
Siv Boalt Boëthius
I det följande berättar jag om mina tankar som tonåring om psykologyrket, som egentligen inte fanns då, om de första åren med studier och praktik och om mitt första arbete på Barnbyn Skå. Att gå från Barnbyn till Ericastiftelsen innebar att möta en annan värld, men där det under ytan fanns många likheter.
Läs artikeln
En socialtjänstpsykolog berättar
Birgit Lundin
Redogörelsen handlar om hur en psykolog inom Socialtjänsten arbetade med ärenden kring sexuella övergrepp mot barn. Artikeln skrevs 1988 och ingår i samlingsvolymen ”Ett barn far illa” som gavs ut på Psykologiförlaget 1989.
Läs artikeln
Här finns en pdf med ovanstående tre artiklar Barn- och ungdomspsykologi
Mödra- och barnhälsovård
Psykolog – varför? Och hur blev det?
Birgitta Rydén
En berättelse om sitt arbete som psykolog under fem decennier. Hon ger här en tillbakablick över sin mångskiftande verksamhet som psykolog. Hon började som barnpsykoterapeut på Stefansgården i Göteborg 1960, var med om att bygga upp en barnpsykologisk enhet vid barnkliniken i Uddevalla.
Läs artikeln
Psykolog inom Mödrahälsovård och Barnhälsovård under 20 år
Karin Sidén
Efter tio år som arbetspsykolog inom yrkesinriktad rehabilitering vid bland annat AMI i Malmö flyttade Karin till Halmstad 1986 och började som psykolog inom mödra- och barnhälsovården med uppdrag mot sju barnavårdscentraler.
Läs artikeln
Här finns en pdf med ovanstående två artiklar Mödra- och barnhälsovård
Arbets- och Organisationspsykologi
Min resa inom arbetspsykologin
Ingar Högberg
Författaren vill med min kronologiska framställning illustrera en psykologs yrkesbana i förändring. Resan beskrivs tidsmässigt utifrån de olika anställningarna och den förändrade inställningen genom tiderna gentemot patienten.
Läs artikeln
Psykolog i arbetsmarknadsverket på 1900-talet
Ulla-Britt Selander och Birgitta Svanberg
Författarna tar sin utgångspunkt i Leipzig i det sena 1800-talet, dit man kan spåra arbetspsykologins rötter. Via andra världskrigets mer praktiskt inriktade utveckling landar berättelsen ganska snabbt i den svenska utvecklingen under mitten och senare delen av 1900-talet.
Läs artikeln
En psykologs yrkesbana
Sven-Lennart Lindlöf
Författarens bidrag är en personlig och delvis rapsodisk framställning som i snabb takt tar oss från Psykotekniska Institutet i Stock-holm på 1950-talet till Personaladministrativa Rådets masstestningar på 1960-talet och vidare mot en mer individ-, grupp- och organisationsorienterad verksamhet i egen regi.
Läs artikeln
Mönstring – en mönsterverksamhet?
Johan Lohtigius
När jag ska försöka samla mig inför uppgiften att skriva ner lite om min yrkesverksamhet är det många minnen som strömmar fram, ganska osorterade. I nedanstående opus gör jag ett antal nedslag i en cirka 40-årig yrkesverksamhet.
Läs artikeln
Militärpsykologins historia ur mitt eget perspektiv
Kristina Pollack
Militärpsykologi, senare benämnd Försvarspsykologi, har kommit att bidra avsevärt till en förbättrad säkerhet. Författaren har genom egna erfarenheter av mer än ett tusentals lämplighetsprövningar främst inom flygvapnet i ett aktivt psykologiskt urvalsarbete från sent 1960-tal till början av 1980-talet, kunnat göra personliga jämförelser och iakttagelser över tid.
Läs artikeln
Här finns en pdf med ovanstående artiklar Arbets- och Organisationspsykologi
Pedagogisk Psykologi
(Del 1)
Skolpsykologins historia
Ingela Palmér
Den svenska skolpsykologins historia tar sin början under 1940-talet. I samband med att 1946: års Skolkommission presenterade sin utredning uppmärksammades för första gången behovet av skolpsykologer i den svenska skolan.
Läs artikeln
Erfarenheter som skolpsykolog mellan åren 1965 och 1987
Barbro Goldinger
I hennes berättelse beskrivs psykologens utveckling från arbete med sortering av elever till ett gruppbaserat arbetssätt. Det var just med utvecklingen av samtalsgrupper, s.k. familjegrupper, bestående av elever eller lärare och i vissa fall föräldrar som Barbro fick ett stort gensvar.
Läs artikeln
En historisk exposé från POMS jubileumsfest 26 oktober 2012
Birgitta Norrman
Artikeln är ett föredrag från ett jubileum, en historisk exposé över 40 år. Här finns alla prominenta personer nämnda som spelat en avgörande roll för utvecklingen både för de utvecklingsstördas rättigheter och för psykologernas insatser för dem, såväl på ett politiskt plan som individuellt.
Läs artikeln
Här finns en pdf med ovanstående artiklar Pedagogisk psykologi 1
Pedagogisk psykologi (Del 2)
Skolpsykolog i Stockholm – 60–70-tal
Ingegärd Varda St Vincent
Författaren uppehåller sig bl.a. vid de testningar som skolpsykologen utförde, både i samband med skolstart och för senare diagnosticering. Hon tar även upp de speciella förhållanden som ofta rådde för psykologer i skolan, t.ex. lokaler och brist på tjänsterum, och talar om den symbolik som avspeglades i hanteringen av psykologerna.
Läs artikeln
Mitt liv som skolpsykolog - en kamp på flera plan. Historik och reflektion
Ulla Westman Hecht
Författaren beskriver sina erfarenheter av 40 år som skolpsykolog. Hennes berättelse handlar till stor del om den kamp om respekt och status som präglat dessa år i förhållande till främst rektorer och lärare men också till politiker och press. Kampen har förts för elevernas räkning.
Läs artikeln
Min berättelse om liv, yrke och samhälle
Kerstin Eriksson
Kerstin Eriksson ger i en mycket personligt färgad gestaltning av sitt liv och sitt arbete som skolpsykolog, där de båda går hand i hand och är beroende av varandra. Förutom sin väg till att bli skolpsykolog beskriver hon Jordbroprojektet, som initierades av Skolöverstyrelsen och som pågick under ett antal år.
Läs artikeln
Här finns en pdf med ovanstående artiklar Pedagogisk psykologi 2
Pedagogisk psykologi (Del 3)
En annan skolhistoria - En personlig berättelse om kampen mot en orättfärdig skola
Kjell Granström
Författaren inled med att beskriva sin personliga upplevelse av orättfärdiga skolan och fortsätter med att beskriva hur han som psykolog och professor i pedgogik arbetat för att göra skolan mer rättvis.
Läs artikeln
Här finns en pdf med artikeln
Mitt liv som förskolepsykolog
Gunilla Guvå
Gunilla är psykolog med specialistkompetens i Pedagogisk psykologi samt fil.dr. i psykologi och har varit verksam som, psykolog i förskola och skola under många år och har även handlett och utbildat psykologer inom dessa verksamheter. Förutom en avhandling om skolpsykologers rolltagande har hon skrivit böcker om konsultation och elevhälsa och arbetar fortfarande med handledning och utbildning av psykologer.
Läs hennes artikel här
Ett ämne -Två världar
Att hålla på att bli psykolog
Lennart Parknäs
Författaren beskriver sin yrkesbana som inföll under den tid då en formell psykologutbildning saknades. Vi får ta del av de vägar som blivande och även yrkesverksamma psykologer kunde ta sig fram på i ett förhållandevis oetablerat yrke.
Läs artikeln
Att bli psykolog innan det fanns en professionsutbildning.
Anders Hallborg
Han ger några ögonblicksbilder av de tillfälligheter som avgjorde hans väg till psykologyrket och sin yrkesbana inom universitetsvärlden. Detta under en tid då psykologyrket i princip var okänt.
Läs artikeln
Hur jag inte blev psykolog
Gunn Johansson
Författaren ger en bild av sitt yrkesval som pendlade mellan medicin och psykologi och där hon så småningom, och inte minst som professor i arbetspsykologi, fick möjlighet att förena de båda. Det är intressant att följa de faktorer som påverkade hennes val, både hennes tankar och de tillfällen som till slut kom att avgöra hennes inriktning.
Läs artikeln
Mitt yrkesliv som arbetspsykolog, forskare och pedagog
Lars Sjödahl
Författaren placerar sitt yrkesliv i faser som tillsammans bildar en enhet. Här följer en beskrivning över de faser som format författarens yrkesliv som lärare, psykolog och forskare.
Läs artikeln
Här finns en pdf med ovanstående artiklar Ett ämne - Två Världar
Forensisk psykologi
Att arbeta med våld – om forensisk psykoterapi
Reflexioner om ett psykologiskt yrkesliv
Hans Åberg
Är det tänkbart som starkt engagerad klinisk psykolog, med specialinriktning på våldsbehandling, när väl pensionen infunnit sig, att strunta i de nya formerna som våldet tar sig och som överväldigar oss? Näthat, grooming, masskjutningar, hatbrott, hedersrelaterade livsinskränkningar, systematiserade organstölder, sexuella trakasserier i skydd av folkmassan? Nej, det går inte att slå ifrån sig.
Läs artikeln