2024-05-03

Olivia Rosén, vinnaren av Lilla Psykologpriset 2024: "Jag vill vara det där ljuset."

Olivia Rosén fick hela 22 nomineringar för sitt arbete med att ”minska stigma kring psykisk sjukdom och olika former av utsatthet”, inte minst bland barn och unga i utanförskap. Juryn imponeras av hennes starka engagemang och därför tilldelas hon nu Lilla Psykologpriset 2024.

Grattis! Hur känns det?

– Det känns enormt stort och jag känner mig väldigt stolt. Jag blev så glad när Kristina Taylor berättade för mig i morse att jag vunnit.

Kommer du fortsätta med ditt engagemang för barn och unga i utanförskap?

– Jag kommer definitivt att fortsätta med det jag gör. Det är något som jag brinner för. Jag älskar att jobba med barn. Jag satsar på att nå flera ungdomar framöver. Jag anser att barn och unga är vår framtid och de behöver vuxna som ser dem och bryr sig om dem. Som min lärare Maria säger: ”Alla barn och unga behöver en vuxen person som de kan bygga tillit till och en vuxen person som de kan anknyta till”.

 Vad ska du använda prispengarna till?

– Jag kommer att använda pengarna för att fortsätta att utvecklas som psykolog. Återstår att se exakt hur. 



Olivia Rosén
har lätt att förstå ungdomar som lever i utanförskap. Hon kom själv till Sverige från Azerbajdzjan för sju år sedan. Hon hade släkt i Sverige, men höll på att lära sig svenska och tyckte att det var svårt att få nya vänner.

– Allt var nytt och jag behövde bygga upp ett nytt liv. Jag kände mig nedstämd och ensam under de första åren och visste inte hur jag skulle göra. Det var först när jag kom in på psykologprogrammet som det blev lättare att få vänner och jag började känna mig delaktig i samhället, säger hon.

Under sin studietid har Olivia Rosén engagerat sig i Projekt Näktergalen, där studenter vid universitet och högskolor är mentorer för elever i grundskolan. Som mentor träffar hon ungdomar från socioekonomiskt utsatta områden.

– De kommer ofta från svåra hemförhållanden, har det tufft ekonomiskt och ingen bra familjesituation. De kan ha svårt att få vänner, komma in i samhället och se ljus i framtiden, jag vill vara det där ljuset för dem och visa vägen.

Olivia Rosén hittar på olika aktiviteter med ungdomarna. Hon ordnar film- och tacokvällar, äter lunch på elevernas skola och ser till att de pluggar tillsammans. Hon passar också på att ta upp psykisk ohälsa, hur det kan se ut och vad man kan göra för att må bättre.

– Jag talar mycket om hur viktigt det är att prata om tuffa känslor, att det är något som alla har ibland och att det inte är något som man behöver skämmas över. Det gäller inte bara barn och ungdomar, jag tycker om att tala om psykologi och psykisk ohälsa generellt.

Hon försöker bland annat förmedla att vi människor ofta känner oss mindre ensamma när vi pratar med andra om hur vi mår.

– Ensamheten är det värsta, den drabbar människor hårt. Vi i samhället behöver jobba mycket mot ensamheten och för att människor ska känna sig viktiga och att det finns någon som ser dem.

Olivia Rosén har även tagit med ungdomarna till Karlstads universitet. Där visade hon hur det kan se ut när man läser till psykolog och berättade hur roligt det är att plugga vid universitetet.

– De flesta visste inte att man kan plugga vidare eller ens att det finns ett universitet i Karlstad. Två av ungdomarna sa att de var intresserade av att läsa vidare till psykolog.

Olivia Rosén är också studentambassadör och representerar psykologprogrammet och Karlstads universitet på utbildningsmässor och gymnasieskolor.

– Jag trivs jättebra och vill föra det vidare. Folk tror ofta att det är svårt att plugga på psykologprogrammet och jag vill visa att det inte är svårt utan intressant.

Det är just intresset för andra människor som lockade henne till psykologyrket.

– Jag tycker om att lyssna på människors historier och höra vad de har varit med om, framför allt barn och ungdomar som lever under svåra förhållanden. Jag gillar också att själv dela med mig och berätta hur jag känner.

Vad vill du göra i framtiden?

– Jag vill framför allt arbeta med barn och ungdomar. Min dröm är att jobba inom Statens institutionsstyrelse för att kunna nå unga som har det väldigt tufft och behöver stöd.


 

Juryns motivering: 


”I inte mindre än 22 nomineringar beskrivs hur Oliva genom sitt engagemang såväl i sina studier som vid sidan av dessa, aktivt verkar för att minska stigma kring psykisk sjukdom och olika former av utsatthet. Olivia är mentor i ett mentorskapsprogram för ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden samt studentambassadör vid Karlstad universitet. Olivia brinner för att fler personer, inte minst unga, ska få chansen till en bättre psykisk hälsa, och det är tydligt hur andra runt omkring henne upplever att Olivia bidrar med kunskap, glädje och inspiration. Juryn imponeras av Olivias engagemang, såväl för medstudenter som för unga i utanförskap. Att en psykologstudent så tydligt vill engagera sig, och använda psykologikunskaper till att motverka stigma kopplat till psykisk ohälsa och andra former av utsatthet, samt för en ökad integration och mer jämlika förutsättningar bådar gott för framtiden.”


 

Om Olivia Rosén

  • 27 år.
  • Läser termin åtta på psykologprogrammet i Karlstad.
  • Är engagerad i mentorskapsprogrammet Projekt Näktergalen.
  • Jobbar som skötare på BUP Karlstad.
  • Är studentambassadör vid Karlstads universitet.