2019-05-10

Arbetsförmedlingen behöver fler psykologer – inte färre

ANDERS WAHLBERG. Nu i dagarna får cirka 130 psykologer på Arbetsförmedlingen sina uppsägningsbesked. Ett oerhört tråkigt besked för dessa psykologer men också för de psykologer som finns kvar i organisationen.

Psykologer är en eftertraktad grupp på arbetsmarknaden så jag känner mig inte orolig att de uppsagda ska bli arbetslösa, men jag förstår att det är en besvikelse att man inte får fortsätta med sitt viktiga arbete på Arbetsförmedlingen. Jag känner en större oro för att man från Arbetsförmedlingen inte förstår att använda den kompetens som psykologer besitter och nu gäller det att bevaka att man tar vara på kompetensen och ser till att man inte förlorar än fler psykologer som söker sig till annat.

Min största oro är emellertid för de arbetssökanden som psykologerna arbetar med. Personer med funktionshinder eller som av andra skäl står långt ifrån arbetsmarknaden. Vem ska hjälpa dem att se vilka resurser de har som gör att de kan matchas mot ett arbete? Vem ska berätta vad som behövs för att man ska klara av arbetet och tillföra samhället och företagen resurser och dessutom känna att man har en viktig plats i samhället? Visst har kommunerna en viss kompetens och ett visst ansvar på området men de har varken den fulla kompetensen eller resurserna att ta över. Landstingen ska arbeta med hälsa och ohälsa men det är inte det som de arbetssökande har fått hjälp med på Arbetsförmedlingen. Det finns ingen som kan ta över psykologerna på Arbetsförmedlingens arbete. Det innebär att det handlar om en nedmontering av möjligheter för väldigt behövande grupper som inte heller protesterar så högljutt som politiker som värnar om regionalpolitik.

Under en lång tid har det varit ett problem att sjuka och funktionshindrade fallit mellan stolarna. Risken är nu att det inte finns några stolar att falla mellan utan att man accepterar att de inte får den hjälp de behöver. Vi får hoppas att ansvarstagande politiker och beslutsfattare vaknar upp. Arbetsförmedlingen behöver fler psykologer – inte färre.

Nyheter

Psykologer från hela världen tar kampen för klimatet

2019-11-18

Sent söndag kväll kom jag tillbaka från Lissabon och ett möte om vad psykologer kan göra för...

Grattis på din dag, skyddsombud!

2019-10-23

Vet du vem som är skyddsombud på din arbetsplats? Idag, den 23 oktober, firar vi alla skyddsombud...

Gemensamma yrkesetiska utmaningar för Europas psykologer

2019-10-18

Sista helgen i september möttes psykologer från Nederländerna, Tjeckien, Storbritannien, Ryssland...

Ingen ska behöva kämpa ensam

2019-10-10

ANDERS WAHLBERG. Idag, den 10 oktober, är det World Mental Health Day. Årets tema handlar om att...

Konflikter på jobbet är en svårknäckt nöt

2019-09-25

JAIME ALEITE. När jag sitter i medlemsrådgivningen så får jag en hel del frågor om konflikter på...