Hoppa till huvudinnehåll Sök Logga in Bli medlem

Helt nytt studeranderåd: ”Jättekul och motiverande”

Publicerad: 2025-05-17 17:37 • Uppdaterad: 2025-05-21 09:53

På rådskonferensen 17 maj valdes ett helt nytt studeranderåd. Rådet består nu av fem engagerade studenter från lika många lärosäten. De nyvalda representanterna har med sig erfarenheter från Psykologförbundets lokala studentföreningar.

Det är första gången på länge som hela rådet byts ut. Anders Wahlberg, ordförande i valberedningen, är nöjd med det nya rådets sammansättning.
– Det är fem väldigt engagerade studenter. Det är en bra representation från fem olika studieorter, variation i ålder, kön och vilken termin man går. Framför allt är det personer som brinner för frågorna!

Ella Lepistö går termin 10 på psykologprogrammet på Umeå universitet och är studeranderådets nya ordförande.

Hej Ella! Hur gick tankarna när du fick frågan att ställa upp i valet till ordförande?

– Jag hade många funderingar och känslor; förväntan, nervositet och iver i en mix! Jag tänkte att det är nu eller aldrig, eftersom jag tar examen den 6 juni och till hösten påbörjar jag min PTP-tjänst. När jag fick frågan om jag ville axla ordförandeskapet kände jag mig väldigt hedrad!

Hur ser du på att leda ett studeranderåd med representanter från fem olika lärosäten?

– Det känns jättekul och motiverande! Det ger studeranderådet möjlighet att representera flera olika lärosäten och därmed också olika perspektiv, vilket ger oss goda förutsättningar till att skapa förändring som är viktig för alla! Jag ser verkligen fram emot det kommande verksamhetsåret och den nya styrelsen upplever jag som väldigt driven och kompetent!

Vad tar du med dig från din tid som engagerad i SPFS Umeå och Studentkåren där?

– Mycket styrelsearbete baseras på rent intresse och kämpaglöd och jag tror att man begår ett misstag om man förbiser det. "Att engagera sig ska vara kul", minns jag att Studeranderådets föregående ordförande Johannah Juhlin sa under ett stormöte i Stockholm, och det tycker jag stämmer väldigt väl och det budskapet ämnar jag föra vidare. Ofta är styrelser ett hopkok av engagerade och kreativa människor med olika kompetenser och perspektiv som tillsammans skapar en magisk helhet! Det är fantastiskt att se andra, och sig själv, växa både i styrelserollen och på ett personligt plan.

Vilka frågor tycker du är viktigast för Studeranderådet att driva?

– Jag tänker att vi i styrelsen tillsammans får komma överens om vad vi har för gemensamma mål och hjärtefrågor. Jag själv vill gärna fortsätta med vad den föregående styrelsen arbetat med, nämligen att göra medlemskapet mer tillgängligt för psykologstudenter. Jag tycker också att det är viktigt att vi fångar in Luleås första kull psykologstudenter som börjar till hösten. Sedan känns det väldigt viktigt att arbeta med PTP-frågan. Det finns mycket oro bland studenterna kring det och det ska tas på allvar. 

Nämn ett skäl till varför psykologstudenter ska engagera sig fackligt!

– Ett skäl?! Det finns så många anledningar till att engagera sig! För det första har du faktiskt möjlighet att påverka, både för dig själv och för andra. Som aktiv växer man som person och genom SPFS knyter du nya härliga kontakter både på ditt eget lärosäte och runt omkring i Sverige! Jag har träffat så många drivna människor som inspirerat mig till att utvecklas. Sen är det alltid fint på CV:et att visa att du är engagerad och påhittig. Eller så kanske man är som jag - som gillar att vara med där det händer! Det finns många skäl helt enkelt och jag kan inte välja ett! 

Studeranderådet 2025-2026

  • Ella Lepistö, Umeå universitet, ordförande
  • Ann Palmén Pejic, Karolinska institutet, vice ordförande
  • Martin Isevik, Örebro universitet, ledamot
  • Alva Persson, Linköpings universitet, ledamot
  • Fredrik Ilar, Mittuniversitetet, ledamot

På rådskonferensen valdes även Anna Ekström, Mittuniversitetet, till studerandeledamot i förbundsstyrelsen.

Studeranderådet är Psykologförbundets nationella forum för psykologstudenter. Tillsammans lyfter de frågor som är viktiga för studenters utbildning, arbetsmiljö och framtida yrkesliv, och fungerar som en brygga mellan studenterna och förbundets övriga verksamhet. Att ha ett starkt studeranderåd är viktigt för att psykologstudenters röst ska höras i viktiga sammanhang – både inom förbundet och i den bredare samhällsdebatten.

Engagera dig lokalt!

Att engagera sig i sin lokala studentförening är ett bra sätt att påverka, bygga nätverk och få inblick i psykologprofessionens villkor redan under studietiden. Det lokala arbetet är grunden för studeranderådets arbete och gör skillnad – både på din utbildning och för framtidens psykologer.

Du hittar information och kontaktuppgifter till Psykologförbundets studentföreningar här.

 

Student Engagera dig